Vizija

Naša vizija

U Istri, općina Bale na izuzetno atraktivnoj lokaciji površine 100 000 m2 u vlasništvu tvrtke Bioaromatica i na dodatnih 150 000 m2 u koncesiji, utemeljen je jedinstven gospodarsko-edukativno-turistički Park Histria Aromatica. Gospodarstvo Histria Aromatica realizirano je kao unikatni,proizvodno-edukacijski, agro-turistički centar koji objedinjava put od "sjemena do robne marke". Ono umrežava djelatnosti čovjeka koje su sukladne modernoj civilizacijskoj filozofiji održivog razvoja kao što su: optimalno gospodarenje prirodnim resursima, ekološka proizvodnja, očuvanje tradicije, kulture i prosvjećivanje s posebnim osvrtom na proučavanje etnobotanike kao znanstvene discipline.
Nekad zapušten prostor obrastao makijom preobražen je u rajski vrt. Krajobraznim preoblikovanjem nastali su vrtovi i plantaže veličine 1 m2 – 5 000 m2. Predivna polja lavande, buhača, mente, kamilice, nevena, kadulje, a potom maslinik i vinograd podsjećaju na stara seoska gospodarstva tipična za istarski kraj.
Poštivajući konfiguraciju terena i bioraznolikost od dvjestotinjak samoniklih biljnih vrsta sagrađene su šetnice i puteljci s klupama i sjenicama za odmor i uživanje u širokom spektru boja i mirisa aromatičnih autohtonih biljnih vrsta. Poseban doživljaj daje idiličan istarski ambijent s neponovljivim vizurama mora i starih gradova Bala, Vodnjana i Rovinja uz pogled na Učku i Ćićariju. Monumentalnost dodatno pojačava 4000 m kamenih zidova (suhozida), podzida te 4500 m puteva i šetnica koji se skladno prožimaju s istarskim krajobrazom.
Projekt Histria Aromatica umrežava više djelatnosti: turizam, poljoprivredu, obrazovanje i edukaciju.