USLUGE

HISTRIA AROMATICA

U Istri, općina Bale na izuzetno atraktivnoj lokaciji površine 100 000 m2 u vlasništvu tvrtke Bioaromatica i na dodatnih 150 000 m2 u koncesiji, utemeljen je jedinstven gospodarsko-edukativno-turistički Park Histria Aromatica.

Gospodarstvo Histria Aromatica realizirano je kao unikatni,proizvodno-edukacijski, agro-turistički centar koji objedinjava put od “sjemena do robne marke”. Ono umrežava djelatnosti čovjeka koje su sukladne modernoj civilizacijskoj filozofiji održivog razvoja kao što su: optimalno gospodarenje prirodnim resursima, ekološka proizvodnja, očuvanje tradicije, kulture i prosvjećivanje s posebnim osvrtom na proučavanje etnobotanike kao znanstvene discipline.

Nekad zapušten prostor obrastao makijom preobražen je u rajski vrt. Krajobraznim preoblikovanjem nastali su vrtovi i plantaže veličine 1 m2 – 5 000 m2. Predivna polja lavande, buhača, mente, kamilice, nevena, kadulje, a potom maslinik i vinograd podsjećaju na stara seoska gospodarstva tipična za istarski kraj.
Poštivajući konfiguraciju terena i bioraznolikost od dvjestotinjak samoniklih biljnih vrsta sagrađene su šetnice i puteljci s klupama i sjenicama za odmor i uživanje u širokom spektru boja i mirisa aromatičnih autohtonih biljnih vrsta. Poseban doživljaj daje idiličan istarski ambijent s neponovljivim vizurama mora i starih gradova Bala, Vodnjana i Rovinja uz pogled na Učku i Ćićariju.

ATRAKCIJE

PLANTAŽE I VRTOVI

Plantaže  autohtonog aromatičnog bilja : lavande, ružmarina, smilja, kadulje, nevena, kamilice, mente i buhača. Kamenjar predstavlja uščuvano prirodno stanište perunika. Maslinik autohtonih istarskih sorti: buža, rossignola i bjelica. Vinograd u kojem njegujemo Malvaziju i Teran te biovrt čiji plodovi odlaze direktno na vaš stol.

ISTARSKE LIVADE I ŠUME

Istarske livade i njihove autohtone biljne zajednice: mnogobrojne vrste istarskih orhideja, leptira, livadnih gljiva … te šume sa svojim karakteristikama i posebnostima kao što su stabla bijelog, sivog i crnog graba, ljekovito samoniklo bilje, šumski plodovi i gljive.

PORTUN I KAMENI SUHOZIDI

Ukupno je izgrađeno 4000 m kamenih zidova (suhozida), podzida, 4500 m puteva te šetnica koji se skladno prožimaju s istarskim krajobrazom te dodatno pojačavaju monumentalnost. Glavni ulaz (Portun) s grandioznom dvjestometarskom alejom piramidalnih čempresa predstavlja poseban doživljaj.

JAMA „SMOKVINA“

Jedinstveno i čudesno iz centra jame, dubine 7 metara, raste smokvina već 120 godina, ukupne visine 12 metara i rađa vrlo ukusne plodove. Oko nje je izgrađen kameni amfiteatar promjera 12 metara, koji predstavlja predavaonicu na otvorenom.

KRAŠKA JAMA

Kraška jama dubine 9 metara sa svojim posebnostima, geologijom, mineralima, nalazima, konstantnom temperaturom od 12 stupnjeva celzijusa kroz cijelu godinu i ekskluzivnom rasvjetom (kristal-kalcit), idealno je mjesto  za originalnu kušaonicu vina i maslinovog ulja.

GALENSKI LABORATORIJ

Galenski laboratorij za provedbu laboratorijskih  radionica jedinstven je oblik predstavljanja puta, odnosno ciklusa od sjemena do robne marke  (postupci od polja do pripravaka: sapun, miris, aspirin, rakija…)